Mufinkowe pizzerinki


Robiąc ciasto drożdżowe [ tzn.robił to automat do chleba] myślałam o tradycyjnej pizzy,ale jak wyjęłam ciasto z automatu i zaczęłam je rozwałkowywać wpadłam na inny pomysł..i oto są mini pizzerinki pieczone w foremce na mufinki.

  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 kg mąki
  • 25 g drożdży świeżych
  • 4 parówki
  • kilka plastrów sera żółtego
  • kilka plastrów kiełbasy, szynki itp
  • kilka paseczków papryki
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka wody
Z drożdży , wody, 2-3 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.Następnie dodać resztę mąki, sól, oliwę i wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.[ u mnie ciasto rosło i było zagniatane w automacie do chleba].Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posypać szczyptą soli.Wzdłuż dłuższego boku ułożyć parówki , rozłożyć również plastry kiełbasy, sera i paseczki papryki.Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.Pociąć na kilku centymetrowe kawałki [ u mnie wyszło 24 takie kawałki],ułożyć w foremce na mufinki.Posmarować rozmąconym żółtkiem z wodą i odstawić na 20 minut.Piec około 25-30 minut w temp. 190 st, aż będą złotobrązowego koloru.

                             Pizza InaczejCzas na piknik z home&you - półmetek!

Komentarze

  1. fajny pomysł na drugie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha!:D uwielbiam wszelkie słone bułki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis :) miałam okazję korzystać z podobnego i przyznam, że zapach gotowych pizzerynek jest powalający :)

    OdpowiedzUsuń
  4. superanckie :))!!! pyszne, zajadam w pracy :) najlepiej pasują tu parówki premium Henryka Kani. Niebo w gębie!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.