Ostatnio trochę eksperymentuję z kotletami mielonymi...tym razem do kotletów dodałam płatki owsiane...a przepis podpatrzyłam u Kingi.
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 czubate łyżki błyskawicznych płatków owsianych Kupiec
- 1 mały ząbek czosnku
- sól,pieprz , majeranek, wegeta
- oliwa z oliwek
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety smażyć na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony do lekkiego zarumienia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Są pyszne, doskonały pomysł dla alergików, tylko zamiast Wegety (warto zobaczyć skład!) dodałam Podlaską przyprawę do mięsa mielonego (Dary Natury). Przyprawy tej firmy są dla mnie odkryciem roku :).
OdpowiedzUsuńSmacznych i serdecznych Świąt!
Janinka