Kotlety schabowe marynowane


 Na święta miałam robić zrazy...ale przypomniał mi się przepis na marynowane kotlety..a znalazłam jego jakiś czas temu tutaj...i postanowiłam wypróbować..takie kotlety są naprawdę pyszne..mięciutkie , soczyste..pachnące czosnkiem..ja zmniejszyłam co prawda ilość czosnku..ale dałam olej kujawski ze smakiem..czosnek z bazylią...polecam..wypróbujcie..

  •  1,20 kg schabu 
  •  sól i pieprz
  •  olej do smażenia
  Marynata:
  • 3 jajka
  •  3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2  ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka płaska musztardy
  • 5 łyżek oleju kujawskiego ze smakiem
Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju.Usmażone kotlety przełożyć na  patelnie i przykryć.Przykryte trzymać na najmniejszym ogniu ok.10--15 minut.

Komentarze

  1. marynowanych jeszcze nie robiłam, ciekawe:)
    Ps. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić..są pyszne..a na akcję nie załapałam się..ostatnio mało mam wolnego czasu i mało "buszuję" po innych blogach..a

      Usuń
  2. smakowite! u mnie często do marynaty wykorzystuje się majonez, ale musztardę i ketchup też chętnie przetestuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądaja bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. z taką marynatą musiały być bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pytanko, to ma się marynować 2 - 5 dni? nie godzi?.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak..mięsko ma się marynować 2-5 dni..wtedy mięsko przejdzie smakiem przypraw i jest bardzo soczyste i mięciutkie..polecam..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.