Torcik ..przepis przysłany na konkurs przez Olcię..pyszny z dodatkiem bananów..a masa o smaku chałwy.....moim córkom posmakował..a mąż nie lubi bananów..więc następnym razem zrobię bez bananów..i pomyślę nad dodatkiem innych owoców.
Biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szkl.cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
- 2/3 szkl.mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki kakao
Krem
- 1 litr mleka
- 3 budynie waniliowe
- 5 tabletek słodziku(lub 5 łyżeczek cukru)
Dodatkowo
- 3 banany
- 20 dkg chałwy
- 25 dkg margaryny
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i zmiksować na lśniącą pianę,dodać żółtka i proszek bo pieczenia-zmiksować.
Dodać mąki i kakao(przesiane) i wymieszać łyżką.Przelać do tortownicy.Piec w 180 stopniach około 40 minut.Dobrze wystudzić,zimny przekroić na 3 blaty.
3/4 l mleka i cukru zagotować , dodać budyń rozrobiony w reszcie mleka i mieszając gotować.Dobrze wystudzić.
Margarynę utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń na gładki krem.
Na pierwszym blacie biszkoptu ułożyć obrane i przekrojone wzdłuż banany(skropić lekko sokiem z cytryny)na banany wyłożyć 1/3 kremu i przykryć drugim blatem.
Chałwę drobno pokroić i dodać do kremu i dokładnie wymieszać.Wyłożyć na biszkopt -zostawiając trochę na boki i wierzch tortu.Przykryć całość 3 blatem biszkoptu i wysmarować resztą kremu.Schłodzić w lodówce minimum 12 h.
pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
Usuńpychota, na sam widok mi się ogromna ochota na słodkie włączyła, mega apetyczny, a jak jeszcze przeczytałam z czego jest wykonany to w ogóle myślałam, że zjem monitor, świetny
OdpowiedzUsuńDziękuję...
Usuńuwielbiam takie torty, pychotka ;))
OdpowiedzUsuńTak jak moi domownicy...
Usuńno ja też bym wolała bez bananów, może z borówkami albo z truskawkami
OdpowiedzUsuńNo właśnie...borówki..albo truskawki..
Usuń