Dziś na obiad były pyszne kotlety mielone z pieczarkami ..z dodatkiem soli czosnkowej Prymat.Sól czosnkowa zastępuje zwykłą sól , ale ma charakterystyczny smak i zapach..kotleciki wyszły pyszne..
- 70 dkg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 30 dkg pieczarek
- 1 czerstwa bułka
- 1 szkl.bulionu
- 2 jaja
- 1 łyżka mieszanki przypraw
- 1 łyżeczka soli czosnkowej Prymat
Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać sól i przyprawy ,odciśniętą bułkę i pieczarki z cebulą. Wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący tłuszcz i smażyć.
Sól czosnkowa Prymat to przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu. Jest idealnie zharmonizowanym połączeniem soli jodowanej oraz mielonego czosnku. Nieodzowna w kuchni ze względu na cieszące się popularnością połączenie czosnkowego i słonego smaku. Może być oryginalnym składnikiem wielu smacznych potraw mięsnych, rybnych lub tych, przygotowanych na bazie warzyw.
Sól czosnkowa może być stosowana jako substytut zwykłej soli kuchennej. Idealnie nadaje się do nacierania różnych gatunków mięs, drobiu i ryb przed ich przyrządzeniem. Doskonała do aromatycznych sosów, warzyw, grzybów, twarogów, past, sałatek a także do potraw z grilla. Znakomicie smakuje sok pomidorowy wzbogacony słono - czosnkowym smakiem. Nawet najprostszą kanapkę można urozmaicić, dodając do niej soli czosnkowej. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na sól wynosi 5 gramów.
używałam tej soli, bardzo fajnie pasuje do ziemniaków gotowanych też:) bardzo fajne kotleciki:) pycha:!:)
OdpowiedzUsuńNo to muszę kiedy dodać do ziemniaków...
Usuń