Dawno nie piekłam chleba na zakwasie...no i w końcu jest..przepis znalazłam tutaj. chlebek wyszedł pyszny..nawet mimo tego, że nie dałam masła..po prostu zapomniałam..
- 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego [u mnie żytni]
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody źródlanej
- 2 łyżki roztopionego masła [nie dałam, bo zapomniałam]
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży
- Na wierzch:
- 1 jajko
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- pestki dyni i słonecznika [ u mnie bez pestek]
Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej i wymieszać z ciepłym mlekiem.Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
Metoda maszynowa:
Wlać do maszyny wszystkie płyny, razem z zakwasem. Następnie składniki sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program 'dough' do wyrabiania ciasta. Zostawić w maszynie do końca programu, do wyrośnięcia.
Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki (u mnie jeden bochenek w kekesówce] Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki.Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 20 minut.Wystudzić na kratce.
Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki (u mnie jeden bochenek w kekesówce] Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki.Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 20 minut.Wystudzić na kratce.
pięknie wygląda chlebek, chętnie bym zjadła chociaż kanapkę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
Usuń