Pierogi z sosem pomidorowym



Pierogi...ale z mięsem gotowanym i polane sosem pomidorowym..Pierogi dodaję do zabawy kulinarnej "Odkryj Kujawski ze smakiem", której patronem jest serwis Z pierwszego tłoczenia.pl, a sponsorem ZT Kruszwica S.A. 

  • 2,5 szkl.mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kujawskiego ze smakiem


  • 1 cebula
  • 20 dkg gotowanego mięsa lub kiełbasy
  • wegeta


  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • puszka pomidorów 
  • sól, wegeta
Mięso gotowane lub kiełbasę zmielić przez maszynkę,dodać pokrojoną cebulę, doprawić do smaku.
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki.Doprawić i dusić kilka minut.
Z mąki, jajek i oleju zagnieść ciasto.[ w razie potrzeby dodać wodę]Rozwałkować i szklanką wycinać krążki.Na krążkach układać farsz i sklejać pierogi.Gotować w osolonym wrzątku.Gorące polać sosem.






Komentarze

  1. jestem fanką pierogów, a z sosem pomidorowym musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też bardzo lubię pierogi, wypróbuję taką wersję przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za kolejne danie do konkursu. :)
    Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.