Chleb tostowy

Dawno nie było u mnie domowego chleba tostowego..a ten wyszedł pyszny..ciasto było wyrabiane w automacie do chleba , a po wyrośnięciu przełożyłam do blaszki i piekłam w piekarniku..
  • 110 ml wody 
  • 100 ml mleka 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 2,5 szkl.mąki 
  • 20 g drożdży 
Z drożdży , 3 łyżek letniej wody i cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięciaDodać resztę składników i dobrze wyrobić,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut [Ja włożyłam wszystkie składniki do automatu i ustawiłam program do wyrabiania i wyrastania- 1,5 godz.].Po tym czasie ciasto należy odgazować i uformować podłużny bochenek i włożyć do keksówki wyłożonej papierem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Posmarować mlekiem .Piec przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.Po upływie tego czasu chleb wyjąć z foremki i jeśli będzie taka potrzeba, dopiec na kratce.









Komentarze

  1. nie przepadam za chlebem tostowym kupnym, ale ten domowy owszem, ma zupełnie inny, lepszy smak! :)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uhmmm mam automat do chleba także muszę wykorzystać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm... mniam mniam. z jajeczkiem sadzonym. rukolą. odrobiną oliwy i octu balsamicznego i małym koktailowym pomidorkiem... a dlaczego dopieka się bez foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiekanie nie jest konieczne..i tak napisałam w poście..w razie jakby był chleb [zwłaszcza spód]niedopieczony -pieczemy bez foremki..

      Usuń
  4. noo taki domowy chlebek, to marzenie ;) bez polepszaczy i stabilizatorów.. samo zdrowie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.