Przejdź do głównej zawartości
Parę dni temu robiąc parówki w cieście drożdżowym zabrakło mi parówek i zrobiłam dwie ala parówki -bez parówek..i tak mi posmakowały, że dziś zrobiłam bułki wykorzystując ten przepis na ciasto drożdżowe..ciut zmieniłam...i bułki -bagietki wyszły pyszne...
- 200 ml mleka[ciepłego]
- 35 dkg mąki
- 16 g drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
dodatkowo:
Wszystkie składniki umieścić w automacie do chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta -8 . Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z automatu, podzielić na kawałki. Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon. Ułożyć na blasze złączeniem w dół i zostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem.Można posypać np.makiem, sezamem..Piec około 25 min na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.