Przejdź do głównej zawartości
Parówki w cieście drożdżowym
Dawno nie robiłam parówek w cieście drożdżowym..ciasto wyrabiał mój automat do chleba, więc pracy przy nich praktycznie za dużo nie miałam.
- 200 ml wody [ciepłej]
- 35 dkg mąki
- 16 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 10 parówek
- 1 jajko
Wszystkie składniki [oczywiście oprócz parówek i jajka] umieścić w automacie do chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta -8 . Po wyrośnięciu ciasta wyjąć z automatu.Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę [ja przekroiłam parówki na połowę]w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor.
Witam...widziałam i smaka mi narobiłaś na bułki z dżemem...chyba jutro zrobię..
OdpowiedzUsuńja wole z parowkami:) miesko to jest to! henryk kania znow sie ucieszy bo ciagle jadam jego parowki:P
OdpowiedzUsuń