Kurczak po szatańsku


Przepis na tego pysznego kurczaka podpatrzyłam w książce Kuchnia Polska..ja zmieniłam ciut przyprawy i dodałam cebulkę i marchewkę..

  • 1 kg skrzydełek 
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka mocnej czarnej herbaty 
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1-2  łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
Skrzydełka skropić obficie sokiem z cytryny, po­sypać przyprawami . Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie obsmażyć na złoty kolor w gorącym tłuszczu,zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i marchewkę, dodać podsmażone skrzydełka , herbatę i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

Do obierania marchewki użyłam obrotowej obieraczki Kyocera.


Komentarze

  1. wyobrażam sobie, jak pięknie pachnie taki kurczak!
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pachnie, pachnie..a jak smakuje..pycha...pozdrawiam..

      Usuń
  2. Uwielbiam ten nazwy z tej książki. Jak czegoś szukam to zawsze humor sobie poprawiam:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt..te nazwy potraw z Kuchni Polskiej są fajne..

      Usuń
  3. no nie mogłam nie odwiedzić tego szatańskiego kurczaka...normalnie zaskoczyła mnie nazwa Bożenko:) Ty to ale działasz po szatańsku nooo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i oto chodziło, żebyś mnie odwiedziła ha ha..a nazwa tez mnie zaskoczyła,..ale w Kuchni Polskiej dużo jest takich zaskakujących nazw..

      Usuń
  4. fajny przepis - muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.