- 1 kg żeberek lub kawałki innego mięsa
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1,5 łyżki curry
- 2-3 łyżki oleju
- mieszanka przypraw
- sól
- 2 ząbki czosnku
- marchewka, cebulka
Dziś napiszę kilka słów o chili, które dostałam dzięki portalowi Polska gotuje.Chili jako przyprawa przyda się na pewno do różnych potraw..ale czy zdążę wykorzystać te 3 opakowania przed końcem terminu przydatności [grudzień 2012]?? Chili jest pikantne..więc dodatek do potraw jest niewielki..a nie każdy lubi jeść pikantne potrawy dość często..
Paprykę Chili, zwaną także pieprz Cayenne, uzyskuje się z najostrzejszych odmian papryki. Swą ostrością przewyższa znacznie pieprz.
Jest ulubioną przyprawą w Meksyku. Chilli stosuje się do potraw, które mają być ostre. To niezbędny składnik sosu Tabasco, ostrego gulaszu, paprykarzu. Niewielka ilość przyprawy doda charakteru wszelkim potrawom. Chili należy używać bardzo ostrożnie.
Nie należy też dodawać chili do gorącego oleju, gdyż zmienia ona wtedy kolor i nabiera gorzkiego smaku.
Jest ulubioną przyprawą w Meksyku. Chilli stosuje się do potraw, które mają być ostre. To niezbędny składnik sosu Tabasco, ostrego gulaszu, paprykarzu. Niewielka ilość przyprawy doda charakteru wszelkim potrawom. Chili należy używać bardzo ostrożnie.
Nie należy też dodawać chili do gorącego oleju, gdyż zmienia ona wtedy kolor i nabiera gorzkiego smaku.
Uwielbiam żeberka! Te są fajnie doprawione!
OdpowiedzUsuń