Robiłam jakiś czas temu uniwersalną mieszankę przypraw..a tym razem zrobiłam jeszcze inną..przepis popatrzyłam u Domi..
Do zrobienia tej przyprawy użyłam między innymi curry Marsyl, które dostałam dzięki uprzejmości portalu Polska Gotuje oraz innych przypraw Marsyl, które dostałam wcześniej .
Curry to narodowa indyjska mieszanka przypraw. W wieku XVIII przybyła do Europy.
Obecnie to jedna z popularniejszych przypraw na świecie. Podstawowe składniki mieszanki to: kolendra, skrobia, kurkuma, kozieradka pospolita, pieprz czarny, gorczyca, liść laurowy, goździk, kmin, koper włoski, czosnek, sól, chili, gałka muszkatołowa, suszony imbir.
Przyprawa curry ma szerokie zastosowanie. Można je stosować do potraw mięsnych, drobiu, ryb, warzyw, sosów i ryżu.
Curry to narodowa indyjska mieszanka przypraw. W wieku XVIII przybyła do Europy.
Obecnie to jedna z popularniejszych przypraw na świecie. Podstawowe składniki mieszanki to: kolendra, skrobia, kurkuma, kozieradka pospolita, pieprz czarny, gorczyca, liść laurowy, goździk, kmin, koper włoski, czosnek, sól, chili, gałka muszkatołowa, suszony imbir.
Przyprawa curry ma szerokie zastosowanie. Można je stosować do potraw mięsnych, drobiu, ryb, warzyw, sosów i ryżu.
Czytając składniki curry Marsyl oraz innych firm zauważyłam, że każda firma dodaje co innego..i każda przyprawa różni się nawet kolorem..
Razem z curry dostałam również chili i drewnianą łopatkę oraz łyżkę.
A i ja muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń