Przejdź do głównej zawartości
Pyszny serniczek...
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 4 żółtka
- 1 kostka margaryny 
- 1 szkl. cukru 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia  
- 2 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, zamrozić.
 Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 
1 kostka margaryny
- 
4 żółtka 
- 8 białek
- 1 i 1/2 szkl.cukru
- 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka z cukrem i margaryną utrzeć. Dodawać po trochu twaróg, następnie dodać mąkę ziemniaczaną.Na końcu dodać ubitą pianę z  białek. Delikatnie wymieszać. Jedną
 część ciasta zetrzeć na spód blaszki, wylać masę serową i 
przykryć 2 częścią startego  ciasta. Piec w temp. 180 stopni, przez ok. 
godzinę. 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
Serniki na czekoladowych spodach są najpyszniejsze:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniczek ;)
OdpowiedzUsuńoj a ja tak dawno nie jadłam sernika..:D robisz mi "smaka".
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek - uwielbiam:-)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że pyszny - przecież to serniczek :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że dużo osób lubi serniki..pozdrawiam serdecznie..
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości blachę użyć?
OdpowiedzUsuńBlaszka 40/25 cm.
Usuńa jakie proporcje na półtora kg sera?
OdpowiedzUsuńprzepis jest na 1 kg sera, więc na 1,5 sera trzeba zwiększyć o połowę.
Usuń