Przejdź do głównej zawartości
Pyszny serniczek...
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 4 żółtka
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, zamrozić.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
-
1 kostka margaryny
-
4 żółtka
- 8 białek
- 1 i 1/2 szkl.cukru
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka z cukrem i margaryną utrzeć. Dodawać po trochu twaróg, następnie dodać mąkę ziemniaczaną.Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Jedną
część ciasta zetrzeć na spód blaszki, wylać masę serową i
przykryć 2 częścią startego ciasta. Piec w temp. 180 stopni, przez ok.
godzinę.
Serniki na czekoladowych spodach są najpyszniejsze:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniczek ;)
OdpowiedzUsuńoj a ja tak dawno nie jadłam sernika..:D robisz mi "smaka".
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek - uwielbiam:-)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że pyszny - przecież to serniczek :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że dużo osób lubi serniki..pozdrawiam serdecznie..
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości blachę użyć?
OdpowiedzUsuńBlaszka 40/25 cm.
Usuńa jakie proporcje na półtora kg sera?
OdpowiedzUsuńprzepis jest na 1 kg sera, więc na 1,5 sera trzeba zwiększyć o połowę.
Usuń