"Wiśniowy" dżem z cukinii


Z cukinii robiłam dżem już nie raz..ale pierwszy raz zrobiłam z galaretką wiśniową..i ten nawet jest lepszy niż z galaretkami pomarańczowymi..Mam jeszcze cukinii ..poeksperymentuję jeszcze z innymi galaretkami..

  • 5 kg cukinii
  • 1 kg cukru
  • 4 galaretki wiśniowe
  • 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
 Cukinie obrać i wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier ,galaretki, kwasek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
                                                                 Domowy Wyrób

Komentarze

  1. bardzo intrygujący! jestem ciekawa, jak smakuje taki cukiniowy dżem.

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę! w życiu takiego nie jadłam:) to dałaś czadu Bożena!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda naprawdę uroczo;) eksperymentuj, eksperymentuj z galaretkami i chwal się efektami, jestem bardzo ciekawa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię dżem z cukinii od kilku lat..i jest pyszny..nie czuć wcale cukinii...i jest smaczny..polecam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.