Cukinie obrać i wydrążyć nasiona.Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier ,galaretki, kwasek i olejek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać. Przepis dodaję do Akcji przetwory 2011 Cukinia 2011.
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie..... Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.
arcy-ciekawy pomysł! :)
OdpowiedzUsuńależ jesteś pracowita! Podziwiam! A ten dżemik mi się baardzo podoba:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńciekawy dżemik :)
OdpowiedzUsuńgoh.- ciekawy i smaczny.. niektórzy po spróbowaniu są zdziwieni , ze to dżem z cukinii..
OdpowiedzUsuńbasiaP- dziękuję..
manoria-wypróbuj , bo warto...
zauberi -przy wykorzystaniu różnych galaretek wyjdą inne smaki..W tym roku spróbuję z wiśniową galaretką..
Pierwszy raz o takim dżemie słyszę. Bardzo jestem ciekawa jego smaku:)
OdpowiedzUsuńAnia - ja robię taki dżem już od kilku lat i jest pyszny..
OdpowiedzUsuńrobiłam z truskawkową jakiś czas temu :) może z 2 tyg! jest świetny tylko trzeba dodać sporo kwasku cytrnowego :)
OdpowiedzUsuńwww.ania-gotuje.blog.pl zapraszam
jest pyszny smakuje jak z pomarańczy
Usuń