Nie jest to typowe spaghetti..bo użyłam makaronu świderki Bela ..Dokładniej mówiąc ,a raczej pisząc ,danie to robiła moja młodsza córka.Makaron świderki Bela tak jak wcześniej wypróbowany makaron nitki w rosole i zupie pomidorowej spisał się idealnie, a jeszcze dodatek sosu worcestershire poprawił i nadał smak całemu daniu..
- 1 op.makaronu Bela
- 50 dkg mięsa mielonego
- 1 koncentrat pomidorowy
- 1 cebula
- zioła prowansalskie Marsyl
- sól, pieprz
- odrobina sosu worcestershire
- żółty ser do posypania
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać mięso mielone i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając.Po kilku minutach dolać trochę wody. Gdy całość się zagotuje,dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.Doprawić do smaku i gotować jeszcze jakiś czas.Makaron ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić, polać sosem z mięsem, posypać żółtym serem.
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, których nazwa pochodzi od nazwy okręgu we Francji - Prowansji, słynącej z aromatycznych ziół zdrowotnych.
Swoje właściwości zioła zawdzięczają zawartej w nich dużej ilości substancji czynnych takich jak olejki lotne, garbniki i gorycze.
Przyprawa doskonale komponuje się z tłustymi potrawami z mięs, zup, grilla, potraw rybnych i drobiowych. Wzbogaca smak sałatek, potraw z jaj, serów. Szeroko wykorzystywana w diecie bezsolnej.
W skład mieszanki wchodzą: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, natka pietruszki, hyzop.
Sos Worcestershire ma korzenny smak i płynną konsystencję. Produkowany w angielskim mieście Worcester wsławił się niezwykłą historią.Według przekazów pochodzi z Indii, skąd dzięki swym niezwykłym walorom trafił na stoły kolonialne. W Królestwie Brytyjskim, dzięki staraniom pewnego lorda, który docenił jego smak, miał zostać odtworzony przez aptekarzy. Jednak dopiero po wieloletnim procesie fermentacji aptekarze uzyskali oryginalny smak i rozpowszechnili sos na wyspach. Obecnie jest jedną z najbardziej uniwersalnych przypraw. Sos został sporządzony według tradycyjnej receptury z octu słodowego, octu winnego i sosu powstałego w wyniku fermentacji anchois. Worcesterhire to doskonały dodatek do potraw z wołowiny, składnik sałatki Cezara oraz koktajlu "Krwawa Mary". To jeden z komponentów innych sosów i doskonała przyprawa do zup, mięs, warzyw i makaronów.
zachęcająco wygląda , lubię kluchy
OdpowiedzUsuń