- 50 dkg ziemniaków
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki margaryny
- zioła prowansalskie Marsyl
- sól, pieprz
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, których nazwa pochodzi od nazwy okręgu we Francji - Prowansji, słynącej z aromatycznych ziół zdrowotnych.
Swoje właściwości zioła zawdzięczają zawartej w nich dużej ilości substancji czynnych takich jak olejki lotne, garbniki i gorycze.
Przyprawa doskonale komponuje się z tłustymi potrawami z mięs, zup, grilla, potraw rybnych i drobiowych. Wzbogaca smak sałatek, potraw z jaj, serów. Szeroko wykorzystywana w diecie bezsolnej.
W skład mieszanki wchodzą: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, natka pietruszki, hyzop.
Lubię placki ziemniaczane,choć raczej podawałam je z sosem grzybowym, następnym razem przygotuję wg. Twojego przepisu:) A zioła prowansalskie to stała przyprawa w mojej kuchni:) Miłego weekendu!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i wzajemnie miłego weekendu..
Usuń