Placki ziemniaczane z pieczarkami

Placki ziemniaczane..moje córki je lubią..a te są z pieczarkami..pychota..
  • 50 dkg ziemniaków 
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki margaryny
  • zioła prowansalskie Marsyl
  • sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na margarynie. Pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki[ ja starłam na tarce] i dodać do cebuli.Dusić do miękkości, stale mieszając.Czosnek drobno posiekać i razem z przyprawami dodać do grzybów, wmieszać na niewielkim ogniu, a następnie ostudzić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Grzyby wymieszać z ziemniakami, dodać jaja,doprawić.Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Zioła prowansalskie
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, których nazwa pochodzi od nazwy okręgu we Francji - Prowansji, słynącej z aromatycznych ziół zdrowotnych.
Swoje właściwości zioła zawdzięczają zawartej w nich dużej ilości substancji czynnych takich jak olejki lotne, garbniki i gorycze.
Przyprawa doskonale komponuje się z tłustymi potrawami z mięs, zup, grilla, potraw rybnych i drobiowych. Wzbogaca smak sałatek, potraw z jaj, serów. Szeroko wykorzystywana w diecie bezsolnej.
W skład mieszanki wchodzą: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, natka pietruszki, hyzop.
Naleśnikowa Sobota 2

Komentarze

  1. Lubię placki ziemniaczane,choć raczej podawałam je z sosem grzybowym, następnym razem przygotuję wg. Twojego przepisu:) A zioła prowansalskie to stała przyprawa w mojej kuchni:) Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i wzajemnie miłego weekendu..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.