Szyfonowe truskawkowe



Już truskawki pomału kończą się ..i trzeba korzystać ile się da..To ciasto jest szybkie i proste do zrobienia , przepis znaleziony tutaj..Takie ciasto to również dobry pomysł na wykorzystanie białek.
  • 240 g białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szkl. zmiksowanych na mus truskawek

Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier.Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mus truskawkowy wymieszać w miseczce z olejem i ekstraktem z wanilii, dodać do mąki, zmiksować razem. Następnie dodawać stopniowo pianę ubitą z białek, delikatnie połączyć łyżką.
Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( 15x20 cm ).
Piec ok 40 min w 180 st. C. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem na bazie soku truskawkowego i cukru pudru.

Szybkie ciasta - czyli RATUNKU GOŚCIE!!!

Komentarze

  1. zazdroszczę truskawek, u mnie już chyba po sezonie, cieszę się Bożenko,że wykorzystałaś przepis, mam nadzieję że smakowało, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też już koniec truskawek..ale może jeszcze zdążę zrobić chociaż jedno jakieś ciasto..a z przepisu skorzystam jeszcze nie raz..pozdrawiam.

      Usuń
  2. O takiego tylko z białek jeszcze nie jadłam, fajny pomysł na ich wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.