Już truskawki pomału kończą się ..i trzeba korzystać ile się da..To ciasto jest szybkie i proste do zrobienia , przepis znaleziony tutaj..Takie ciasto to również dobry pomysł na wykorzystanie białek.
- 240 g białek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szkl. zmiksowanych na mus truskawek
Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier.Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mus truskawkowy wymieszać w miseczce z olejem i ekstraktem z wanilii, dodać do mąki, zmiksować razem. Następnie dodawać stopniowo pianę ubitą z białek, delikatnie połączyć łyżką.
Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( 15x20 cm ).
Piec ok 40 min w 180 st. C. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem na bazie soku truskawkowego i cukru pudru.
zazdroszczę truskawek, u mnie już chyba po sezonie, cieszę się Bożenko,że wykorzystałaś przepis, mam nadzieję że smakowało, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńU mnie też już koniec truskawek..ale może jeszcze zdążę zrobić chociaż jedno jakieś ciasto..a z przepisu skorzystam jeszcze nie raz..pozdrawiam.
UsuńO takiego tylko z białek jeszcze nie jadłam, fajny pomysł na ich wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuń