Golonka z majonezem


Golonkę można zrobić na wiele sposobów..znalazłam przepis na golonkę z dodatkiem majonezu i musiałam zrobić i szczerze mówiąc nie wiem czy to zasługa majonezu czy nie..ale golonka była pyszna..
  • 2 przednie golonki wieprzowe
  • warzywa jak do rosołu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 5 ząbków czosnku
  • majonez
  • sól, czarny pieprz, papryka
Golonki dokładnie oczyścić, umyć. W rondlu zalać golonki wodą, przyprawić solą i pieprzem, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować około 60 minut. Podgotowane golonki wyjąć z rondla, schłodzić. Ząbki czosnku obrać, pokroić na połowę. Ostrym czubkiem noża wykonać w golonce nacięcia, w każde wkładać połowę ząbka czosnku. Przyprawy wymieszać, natrzeć nimi dokładnie golonki, odłożyć przykryte na noc do lodówki. Tak przygotowane golonki przed pieczeniem dokładnie nasmarować majonezem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlewając wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą miękkie. 

Komentarze

  1. Wygląda cudownie!
    Uwielbiam golonki...
    Ale ograniczam ze względów wagowych... :)

    Ciekawy ten przepis z majonezem, ale mój by pewnie kręcił nosem (jak na wszystkie nowości).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.