Pomarańczowa babka Jaffa


Robiłam miód z mniszka z pomarańczą i do tej babki wykorzystałam pozostałą skórkę pomarańczową..Przepis znaleziony na blogu Dorotki.

Składniki:
  • 140 g miękkiego masła
  • 225 g mąki
  • ¾ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2¼ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 6 łyżek mleka (90 ml)
  • otarta skórka z 1 pomarańczy (może być też ekstrakt, aromat pomarańczowy)

Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zmiksować, aż ciasto będzie lekkie (nie ubijamy białek osobno!). Formę - małą keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm - wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC (piekłam 55 minut), do tzw. suchego patyczka.

Do nasączenia:
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
Po upieczeniu ciasta nasączyć je lekko podgrzanym sokiem, ostudzić.
Polewa:
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 25 g masła
Roztopić masło, dodać czekoladę i mieszać, aż do roztopienia w kąpieli wodnej. Przyozdobić babkę zygzakami z czekolady.



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.