Przepis podpatrzony gdzieś w internecie, ale ciut zmieniony..dodatek serka i czarnych oliwek [ które dostałam dzięki portalowi Aleja Kobiet ]sprawił, że kurczak nabrał specyficznego smaku..mniam..było pyszne..
Udka i skrzydełka umyć, posypać przyprawami, pod skórę włożyć po łyżeczce serka [zostawiłam tak na kilka godzin]. Na blaszkę ułożyć pokrojone w ćwiartki cebule, czosnek, a na nie porcje kurczaka i warzywa. Piec około godzinę w temp. 180 st. Pod koniec pieczenia (ok. 7-10 min. przed końcem) dodać garść czarnych oliwek .
Oliwki zielone i oliwki czarne cenione są w hiszpańskiej kuchni za walory smakowe i piękny zapach. Można je polubić od razu, albo po zjedzeniu dziesięciu, w jedenastej odnaleźć wspaniały, niepowtarzalny smak. Oliwki znakomicie zaostrzają apetyt, dlatego stosuje się je jako przystawki przed głównym posiłkiem. "Pojada się je w oczekiwaniu na posiłek" - jak mawiają Hiszpanie. Najsmaczniejsze są zimne, prosto z lodówki. Wyjmuje się je z zalewy tuż przed podaniem na stół. Tylko wtedy można w pełni docenić ich smak. W procesie utleniania przy użyciu glukonianu żelaza otrzymuję się z zielonych oliwek zupełnie czarne. Oliwki czarne z pestką, lub drylowane są delikatniejsze, mniej słone, ale charakteryzują się również ciekawym smakiem. Oliwki można podawać na przekąskę do aperitifów lub koktajli. Zielone - nadziewane czerwoną papryką, migdałem, anchois, cebulką, korniszonem, chilli czy czosnkiem. Czarne - serem pleśniowym, szynką, cytryną i ostrą papryka jalapeno. Oliwki stanowią również smakowite uzupełnienie dań. Dodatek do mięs, wędlin, ryb, makaronów, risotta, pizzy, spaghetti i do sałatek.. Doskonale nadają się do piwa.
Jak z oliwkami to musiało byc pyszne! ja oliwki uwielbiam, szczególnie te z dodatkiem sera albo tunczyka:))pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNie wątpię ,że smakowało patrząc po dodatkach. Wszak kurczak idealnie przyjmuje smaki, zachowując całą tą swoją delikatność i soczystość :)
OdpowiedzUsuń