Babka ziemniaczana wg Ewy Wachowicz

Jakiś czas oglądaliśmy z mężem  program Ewa gotuje, a w nim Pani Ewa robiła babkę ziemniaczaną  z żeberkami..Wcześniej robiłam babeczki ziemniaczane babkę ziemniaczaną, ale postanowiłam spróbować z żeberkami..
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg żeberek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki grysiku
  • łyżka tymianku
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
Żeberka dzielimy na paski, czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim żeberka, posypujemy tymiankiem oraz solą i pieprzem, wkładamy na pół godziny do lodówki.
Ziemniaki obieramy a następnie tarkujemy na drobnych oczkach, do masy dodajemy roztrzepane jajka oraz grysik a także majeranek oraz sól i pieprz, masę mieszamy.
Żeberka obsmażamy z każdej strony na łyżce oleju, następnie dodajemy do nich posiekaną cebulę i chwilkę smażymy, gdy cebulka sie zrumieni żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą ziemniaczaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny.[ pod koniec zdjęłam pokrywkę i ładnie babka się zapiekła]. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Ewa Wachowicz - przepisy polskiej miss

Komentarze

  1. Widziałam ten odcinek tez miałam ochotę i na babkę i na żeberka. Wypróbowałam już wiele przepisów Ewy Wachowicz i wszystkie były udane. I fajnie sie złozyło bo dzisiaj u mnie na blogu ukazał się placek królewski tez według jej przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Twój placek królewski..wygląda pysznie..muszę wypróbować..

      Usuń
  2. U mnie żeberka to nieodzowny składnik babki

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskakujesz mnie coraz bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałam ten odcinek, ciekawy przepis!
    Twoja babka ziemniaczana wygląda pięknie, gratuluję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.