- 2 kg ziemniaków
- 1 kg żeberek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/3 szklanki grysiku
- łyżka tymianku
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Ziemniaki obieramy a następnie tarkujemy na drobnych oczkach, do masy dodajemy roztrzepane jajka oraz grysik a także majeranek oraz sól i pieprz, masę mieszamy.
Żeberka obsmażamy z każdej strony na łyżce oleju, następnie dodajemy do nich posiekaną cebulę i chwilkę smażymy, gdy cebulka sie zrumieni żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy masą ziemniaczaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny.[ pod koniec zdjęłam pokrywkę i ładnie babka się zapiekła]. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Widziałam ten odcinek tez miałam ochotę i na babkę i na żeberka. Wypróbowałam już wiele przepisów Ewy Wachowicz i wszystkie były udane. I fajnie sie złozyło bo dzisiaj u mnie na blogu ukazał się placek królewski tez według jej przepisu:)
OdpowiedzUsuńWidziałam Twój placek królewski..wygląda pysznie..muszę wypróbować..
UsuńU mnie żeberka to nieodzowny składnik babki
OdpowiedzUsuńA ja robiłam z żeberkami pierwszy raz..
UsuńZaskakujesz mnie coraz bardziej:)
OdpowiedzUsuńA niby czym ja zaskakuję?
UsuńWidziałam ten odcinek, ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńTwoja babka ziemniaczana wygląda pięknie, gratuluję!