Przejdź do głównej zawartości
Pomarańczowa babka na białkach
- 225 g drobnego cukru
- 100 g masła lub margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formy
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 150 ml mleka
- 20 dkg mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 szt. białek
- szczypta soli
- tarta bułka lub mielone migdały do wysypania formy
Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy tartą bułką lub zmielonymi migdałami.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.Masło ucieramy z dodawanym stopniowo cukrem na puszysty krem. Dodajemy świeżo startą skórkę z pomarańczy i bardzo delikatnie, nie przerywając ucierania wlewamy mleko. Kiedy masa będzie jednorodna dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.Białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy 1/3 piany do ciasta i dokładnie mieszamy. Delikatnie łączymy resztę ubitego białka i wylewamy masę do przygotowanej wcześniej formy ( 1, 5l)Wstawiamy ciasto na drugi poziom w piekarniku i pieczemy około 35 -40 minut. Wbity w ciasto patyczek musi być suchy. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut, by lekko przestygło. Następnie wyjmujemy na kratkę i przykrywamy ściereczką lub ponownie formą, by nie straciło swojej wilgotności. Pozostawiamy tak, do całkowitego wystudzenia.Ciasto można dodatkowo polukrować i obsypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.
Lukier:
- 200 ml cukru pudru
- Ok. 2 łyżki ( 30 ml) soku z pomarańczy
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
sliczniutka
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńRobiłam kiedyś babkę z białek (bo miałam właśnie białka po faworkach :-)) ale mnie ta babka nie wyszła. Może miałam "kijowy" przepis :-( Musze wypróbować z Twojego :-)
OdpowiedzUsuńJa robiłam wcześniej babkę drożdżową [http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/02/511-babka-na-biakach.html]. ale ta bardziej mi smakowała..Spróbuj zrobić i daj pózniej znać..
UsuńMam pytanie jakie ciasto można zrobić przy pocomy sztucznego miodu ? kupiłam i nie wiem do jakiego ciasta mam go użyć .
OdpowiedzUsuńWydaje mi się ,że można użyć do różnych ciast..ja czasem nawet jak w przepisie jest miód nawet naturalny używam miodu z mniszka swojego wyrobu .
UsuńMoje niektóre ciasta jakie robiłam z miodem [ niekoniecznie prawdziwym]:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/12/437-piernik-swiateczny.html
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/03/piernik.html
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/11/414-goralski-przekadaniec.html
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/01/475-migdaki-cynamonowe.html
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/05/664ciasteczka-imbirowe-z-syropem.html
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/10/pierniczki.html