Zrobiłam domowy zakwas na żurek , więc pora na jego wykorzystanie.
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 0,4 kg wędzonego boczku
- 2 liście laurowe
- pieprz
- 0,5 l zakwasu na żurek
- majeranek
- sól
- śmietana
- ugotowane na twardo jajka
Do wywaru dodać zakwas i wymieszać, a potem dodać śmietanę i pokrojoną kiełbasę i boczek mięso, doprawić majerankiem i chwilkę podgotować.Zupę wlać do talerza i ułożyć ugotowane na twardo jajka.
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki 2.
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki 2.
O tak! Czuję święta :}
OdpowiedzUsuńO uwielbiam domowy żur na zakwasie..:) kwaśny, ostry i z jajeczkiem..:) pychota!
OdpowiedzUsuń