Żurek na domowym zakwasie


Zrobiłam domowy zakwas na żurek , więc pora na jego wykorzystanie.
  • 0,5 kg  białej kiełbasy
  • 0,4 kg wędzonego boczku
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • 0,5 l zakwasu na żurek
  •  majeranek
  • sól 
  • śmietana
  • ugotowane na twardo jajka 
Wlać wodę do garnka [około 2 litrów], dodać kiełbasę i wędzony boczek, pieprz i liście laurowe. Gotować ok. 30 minut, następnie wyciągnąć kiełbasę i boczek , pokroić - kiełbasę w plasterki,a boczek w kostkę.
Do wywaru dodać zakwas i wymieszać, a potem dodać śmietanę i pokrojoną kiełbasę i boczek mięso, doprawić majerankiem i chwilkę podgotować.Zupę wlać do talerza i ułożyć ugotowane na twardo jajka.
                   
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki 2.

Wielkanocne Smaki 2

Komentarze

  1. O uwielbiam domowy żur na zakwasie..:) kwaśny, ostry i z jajeczkiem..:) pychota!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.