W jakiejś starej gazecie znalazłam przepis na zakwas na żurek i postanowiłam zrobić..a co z tego wyjdzie zobaczymy..Na razie na zdjęciu zakwas tylko co zrobiony, na dalsze efekty musimy poczekać..
- 8 łyżek mąki żytniej [ dałam żurkową]
- skórka z 1 kromki chleba razowego
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 l wody
Uwagi:
Zakwas warto zacząć przygotowywać 10 dni przed świętami.Często zdarza się, że robiony po raz pierwszy się nie udaje.Trzeba go wtedy wylać, nie myc garnka i zrobić jeszcze raz, a wtedy uda się na pewno.Taki zakwas można przechowywać w lodówce około 2 tygodnie.
Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki 2
Warto go codziennie zamieszać lub wstrząsnąć. Ja dodaję łyżkę żytnie zakwasu chlebowego i zawsze mi wychodzi.
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę..robi taki zakwas pierwszy raz i przepis jest z gazety, więc nie wiem czy wyjdzie..
UsuńNie ma to jak żurek domowej roboty :-)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam taki zakwas pierwszy raz..a żurek tez będzie z tego zakwasu..
UsuńOoo...czas ucieka,muszę go zrobić i to nawet dzisiaj.
OdpowiedzUsuń