Kisiel truskawkowy


Kisiel można kupić w sklepie..ale po co??przecież można zrobić samemu w domu ..a taki własnej roboty jest dużo lepszy....w sezonie można użyć świeżych owoców..a u mnie z mrożonymi truskawkami..


  • 25 dag truskawek [użyłam mrożonych]
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 szkl.wody
1 1/2 szkl. wody zagotować z cukrem i sokiem z cytryny.  Dodać truskawki i gotować 5 minut, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mąkę rozprowadzić w 1/2 szkl. zimnej wody i powoli wlewać do gorącego przecieru z truskawek. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, do chwili, gdy kisiel zgęstnieje.
Ilość cukru w zależności od gustu..wody zresztą też ..jedni lubią kisiel płynny , a np.mój mąż bardzo gęsty.. 

Przepis dodaje do akcji: Mistrzowie patelni
Domowy kisiel lub budyń

Komentarze

  1. Jak dobrze, że niedługo lato, no i truskawki już niedługo. Niestety ja nie mam zamrożonych. Będę musiała jeszcze poczekać na ten kisiel.

    OdpowiedzUsuń
  2. No i przynajmniej bez całej tablicy mendelejewa, a prezentuje się świetnie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.