Kisiel można kupić w sklepie..ale po co??przecież można zrobić samemu w domu ..a taki własnej roboty jest dużo lepszy....w sezonie można użyć świeżych owoców..a u mnie z mrożonymi truskawkami..
- 25 dag truskawek [użyłam mrożonych]
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 szkl.wody
1 1/2 szkl. wody zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać truskawki i gotować 5 minut, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mąkę rozprowadzić w 1/2 szkl. zimnej wody i powoli wlewać do gorącego przecieru z truskawek. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, do chwili, gdy kisiel zgęstnieje.
Ilość cukru w zależności od gustu..wody zresztą też ..jedni lubią kisiel płynny , a np.mój mąż bardzo gęsty..
Przepis dodaje do akcji: Mistrzowie patelni
Domowy kisiel lub budyń
Ilość cukru w zależności od gustu..wody zresztą też ..jedni lubią kisiel płynny , a np.mój mąż bardzo gęsty..
Przepis dodaje do akcji: Mistrzowie patelni
Domowy kisiel lub budyń
Domowy najlepszy;)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że niedługo lato, no i truskawki już niedługo. Niestety ja nie mam zamrożonych. Będę musiała jeszcze poczekać na ten kisiel.
OdpowiedzUsuńNo i przynajmniej bez całej tablicy mendelejewa, a prezentuje się świetnie:)
OdpowiedzUsuń