Bułeczki z przedziałkiem

Robiłam już wcześniej bułki z przedziałkiem, a te przepyszne bułeczki zobaczyłam u Myszy i musiałam je zrobić..Moje ciut za mocno się przypiekły..
Cały proces rozpoczynamy wieczorem, na dzień przed pieczeniem od nastawienia zaczynu drożdżowego z poniższych składników:

  • 150 g mąki pszennej chlebowej - typ 650 
  • 150 g wody
  • 1 opakowanie drożdży instant lub 6 g drożdży świeżych 
Mieszamy i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.Następnego dnia przygotowujemy ciasto na bazie wczorajszego zaczynu i następujących składników:

  • 350 g maki chlebowej - typ 650 
  • 200 - 220 g wody 
  • 1/2 opakowania drożdży instant lub 3 g świeżych 
  • 1 kopiasta łyżeczka soli 

Wyrabiamy na gładką masę ok 10-12 min.Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk czy miski.Odstawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte przerabiamy i dzielimy na 8 lub 12 części w zależności od wielkości bułeczek jakie chcemy otrzymać. Formujemy okrągłe kuleczki, układamy na blasze w odległości pozwalającej na ponowne podwojenie objętości. Odstawiamy do wyrośnięcia.W wyrośnietych bułeczkach robimy "przedziałki" naciskając tępą stroną noża i smarujemy przygotowaną glazurą z wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Pieczemy w piekarniku z parą wodną ok 16 - 20 min w temp 200 - 220 st uwzględniając specyfikę własnego piekarnika.


Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.