Robiłam już wcześniej bułki z przedziałkiem, a te przepyszne bułeczki zobaczyłam u Myszy i musiałam je zrobić..Moje ciut za mocno się przypiekły..
Cały proces rozpoczynamy wieczorem, na dzień przed pieczeniem od nastawienia zaczynu drożdżowego z poniższych składników:
Wyrabiamy na gładką masę ok 10-12 min.Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk czy miski.Odstawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte przerabiamy i dzielimy na 8 lub 12 części w zależności od wielkości bułeczek jakie chcemy otrzymać. Formujemy okrągłe kuleczki, układamy na blasze w odległości pozwalającej na ponowne podwojenie objętości. Odstawiamy do wyrośnięcia.W wyrośnietych bułeczkach robimy "przedziałki" naciskając tępą stroną noża i smarujemy przygotowaną glazurą z wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Pieczemy w piekarniku z parą wodną ok 16 - 20 min w temp 200 - 220 st uwzględniając specyfikę własnego piekarnika.
Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.
Cały proces rozpoczynamy wieczorem, na dzień przed pieczeniem od nastawienia zaczynu drożdżowego z poniższych składników:
- 150 g mąki pszennej chlebowej - typ 650
- 150 g wody
- 1 opakowanie drożdży instant lub 6 g drożdży świeżych
- 350 g maki chlebowej - typ 650
- 200 - 220 g wody
- 1/2 opakowania drożdży instant lub 3 g świeżych
- 1 kopiasta łyżeczka soli
Wyrabiamy na gładką masę ok 10-12 min.Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk czy miski.Odstawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte przerabiamy i dzielimy na 8 lub 12 części w zależności od wielkości bułeczek jakie chcemy otrzymać. Formujemy okrągłe kuleczki, układamy na blasze w odległości pozwalającej na ponowne podwojenie objętości. Odstawiamy do wyrośnięcia.W wyrośnietych bułeczkach robimy "przedziałki" naciskając tępą stroną noża i smarujemy przygotowaną glazurą z wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Pieczemy w piekarniku z parą wodną ok 16 - 20 min w temp 200 - 220 st uwzględniając specyfikę własnego piekarnika.
Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.
super wyszły tobie Bożena te bułki , piękne
OdpowiedzUsuńMuszę znów zrobić, ale więcej..
Usuńwyglądają rewelacyjnie!!!
OdpowiedzUsuńBułeczki jak się patrzy:) Przypominam o banerku akcji:)
OdpowiedzUsuń