Placuszki ryżowe


Sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu..można również ugotować specjalnie , ale w moim przypadku został ugotowany ryż , który gotowałam do lecza Baby Jagi..poszperałam i tutaj znalazłam przepis na placuszki. 

  • 1 torebka ryżu (lub pół szklanki)
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu połączyć z roztopionym masłem. Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor. Bardzo szybko nabierają koloru.

Komentarze