Sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu..można również ugotować specjalnie , ale w moim przypadku został ugotowany ryż , który gotowałam do lecza Baby Jagi..poszperałam i tutaj znalazłam przepis na placuszki.
- 1 torebka ryżu (lub pół szklanki)
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 5 łyżeczek masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu połączyć z roztopionym masłem. Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor. Bardzo szybko nabierają koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.