Robiłam takie gąsienniczki już kilka razy..polecam ..
- 200 ml letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka suszonych lub 18 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 20 g (30 ml) oleju roślinnego
- 300 g mąki pszennej
- 8 cienkich parówek
- 1 jajko + 1 łyżka mleka lub śmietany do posmarowania bułeczek
Zrobić zaczyn: w 100 ml letniego mleka rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, dodać sól, pozostałe letnie mleko, cukier i zaczyn. Wyrobić. Dodać olej i dobrze wyrobić - ciasto powinno być elastyczne i musi dobrze odchodzić od rąk. odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, każda po około 70 g.
Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z osłonki parówkę.
Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta.
Rozciąć w poprzek na 8 części, tylko w miejscu w którym jest parówka, zostawiając zlepione ciasto nierozcięte.
Potem zacząć rozkładanie - dolny kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian. Uzyskamy kształt a'la gąsieniczka.
Piekarnik nagrzać do 220 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem. Piec około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.Przepis dodaje do akcji Mistrzowie patelni.
- kategoria Dziecięce przysmaki.
Genialne :) Pierwszy raz widzę takie fajne gąsieniczki :)
OdpowiedzUsuńJakie to proste i jakże efektowne!
OdpowiedzUsuńCzęsto robię parówki w naleśnikach, ale na takie coś bym nie wpadła - rewelacja!
OdpowiedzUsuńO, robiłam je kiedyś :) Facet zajadał aż mu się uszy trzęsły :)
OdpowiedzUsuń