Mini pączki na ostatki

Miały być normalne pączki , ale zrobiłam je w wersji mini..przepis znalazłam tutaj i cytuję w całości..
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 155 ml letniego mleka
  • 75 ml letniej wody
  • 50 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 50 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
Mąkę przesiać z solą, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie dodać mleko, wodę i roztrzepane jajko, wyrabiać ciasto (najlepiej mikserem z hakami gdyż masa będzie dość kleista). Na końcu dodać roztopione masło i dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pączki (ja wykrawałam specjalną foremką do pączków o średnicy 8 cm, ale można też użyć większej szklanki). Odstawić na blachę wysmarowaną olejem, na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy pączki wyraźnie urosną, smażyć na oleju rozgrzanym do 180°C przez ok. 1-2 minut z każdej strony. Układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, a kiedy lekko przestygną nadziewać dżemem za pomocą worka dekoratorskiego z odpowiednią końcówką. Następnie każdy pączek pokryć lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody. 

Przypominam również o  konkursie.

Główne nagrody ufundowała firma Kamis, której bardzo dziękuję...



Komentarze

  1. mini wersji można zjeść więcej.. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super mini pączusie! Ja jeszcze dziś robię faworki, może poszaleję z kształtami...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładne te pączusie! ja w tym roku nie miałam okazji nic upiec niestety (nie miałby kto zjeść takiej ilości pączków). Obiecuję sobie, że za rok nadrobię. A może jeszcze w tym? Przecież można się nimi cieszyć przez cały rok

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.