Pączki z lodówki

Przepis na te pączki znalazłam tutaj. Są łatwe do zrobienia..i smaczne..ja leniłam się i nie zrobiłam tradycyjnych pączków, tylko rozwałkowałam ciasto i pokroiłam na kawałki.Autorka tego przepisu napisała, że takie pączki są dobre ale niestety tylko pierwszego dnia, ale ja z tym się nie zgadzam- są dobre i na drugi dzień.
Zapraszam również do konkursu.
  • 0,5 kg mąki 
  • 1/2 kostki masła 
  • 1 szkl.mleka 
  • 5 g drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 jajka 
Drożdże rozrobić z cukrem i letnim mlekiem .Jajka ubić z cukrem, dodać drożdże, mleko i roztopione masło oraz mąkę.Wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny [ u mnie ciut dłużej] ,aż ciasto zacznie rosnąć. Uformować pączki nadziewać powidłami i smażyć w głębokim tłuszczu.Ja leniłam się i rozwałkowałam ciasto, pokroiłam na kawałki, zostawiłam na kilka minut przykryte ściereczką i usmażyłam..

Przepis dodaję do akcji Tłusty czwartek 2012.

Komentarze

  1. Pierwszy raz widzę takie "Lodówkowe" pączki! Muszę koniecznie je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożenko, tylko 5g drożdży trzeba dodać, czy wkradł sie jakiś błąd? I jeszcze jedno pytanie... chodzi o świeże drożdże?

    OdpowiedzUsuń
  3. A już zerknęłam na Smacznym.pl:) Zrobię je w Tłusty Czwartek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak , tylko 5 g ..ja dałam chyba ciut więcej..tak na oko.bez ważenia.

      Usuń
  4. Dziękuję Ci za odpowiedź:) Wiesz, dopiero co znalazłam podobny przepis, tylko z podwójnej porcji, zamiast masła jest margaryna, no i drożdży 10 dag. I tak sobie myślę, że skoro Ty dałaś więcej to spróbuję z 50g. I alkoholu ani octu nie dawałaś?
    Kurcze, ciekawa jestem czy można ciasto trzymać w lodówce przez noc...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodawałam ani octu, ani alkoholu.... Wcześniej robilam pączki, ale z innego przepisu i całą noc leżakowały w lodówce.więc i te pewnie można .

      Usuń
  5. Bożenko, bardzo dobre wyszły! Dałam trochę więcej cukru, a tego spirytusu, to ja bym następnym razem odrobinkę jednak dała :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz, co Bożenko? Jednak zmieniam zdanie:)Wczoraj chyba zbyt dużo ich zjadłam i wydawało mi sie, że są troszkę za tłuste, ale jak dzisiaj spróbowałam, to nic z tych rzeczy. Są idealne, też mięciutkie i pyszne! Dziękuję Ci za przepis i pozdrawiam serdecznie!
    Udanego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały..również życzę udanego weekendu..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.