Przepis na te pączki znalazłam tutaj. Są łatwe do zrobienia..i smaczne..ja leniłam się i nie zrobiłam tradycyjnych pączków, tylko rozwałkowałam ciasto i pokroiłam na kawałki.Autorka tego przepisu napisała, że takie pączki są dobre ale niestety tylko pierwszego dnia, ale ja z tym się nie zgadzam- są dobre i na drugi dzień.
Zapraszam również do konkursu.
Przepis dodaję do akcji Tłusty czwartek 2012.
- 0,5 kg mąki
- 1/2 kostki masła
- 1 szkl.mleka
- 5 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
Przepis dodaję do akcji Tłusty czwartek 2012.
Pierwszy raz widzę takie "Lodówkowe" pączki! Muszę koniecznie je zrobić:)
OdpowiedzUsuńBożenko, tylko 5g drożdży trzeba dodać, czy wkradł sie jakiś błąd? I jeszcze jedno pytanie... chodzi o świeże drożdże?
OdpowiedzUsuńA już zerknęłam na Smacznym.pl:) Zrobię je w Tłusty Czwartek:)
OdpowiedzUsuńTak , tylko 5 g ..ja dałam chyba ciut więcej..tak na oko.bez ważenia.
UsuńDziękuję Ci za odpowiedź:) Wiesz, dopiero co znalazłam podobny przepis, tylko z podwójnej porcji, zamiast masła jest margaryna, no i drożdży 10 dag. I tak sobie myślę, że skoro Ty dałaś więcej to spróbuję z 50g. I alkoholu ani octu nie dawałaś?
OdpowiedzUsuńKurcze, ciekawa jestem czy można ciasto trzymać w lodówce przez noc...
Nie dodawałam ani octu, ani alkoholu.... Wcześniej robilam pączki, ale z innego przepisu i całą noc leżakowały w lodówce.więc i te pewnie można .
UsuńBożenko, bardzo dobre wyszły! Dałam trochę więcej cukru, a tego spirytusu, to ja bym następnym razem odrobinkę jednak dała :D
OdpowiedzUsuńWiesz, co Bożenko? Jednak zmieniam zdanie:)Wczoraj chyba zbyt dużo ich zjadłam i wydawało mi sie, że są troszkę za tłuste, ale jak dzisiaj spróbowałam, to nic z tych rzeczy. Są idealne, też mięciutkie i pyszne! Dziękuję Ci za przepis i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńUdanego weekendu!
Cieszę się, że smakowały..również życzę udanego weekendu..
Usuń