Malpury


Przepis na te pyszne indyjskie kuleczki znalazłam tutaj i gorąco polecam..U nas były zjedzone "w try miga"..maczane w jogurcie....
  • 225 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 ml mleka
  • ghee do smażenia(ew.olej)
  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 200 g truskawek lub innych owoców jagodowych, umytych i rozgniecionych
Do mąki dodać cukier puder, proszek do pieczenia i mleko. Ciasto powinno być na tyle gęste, by bez trudu przylegało do drewnianej łyżki i nie kapało. W garnku rozgrzewamy ghee. Musi być gorące, ale nie powinno dymić. Nabierać na łyżkę trochę ciasta i spychać je do ghee. Za jednym razem smażyć tyle kulek, ile zmieści się na powierzchni w jednej warstwie bez stykania się ze sobą. Uregulować ogień w tak sposób, aby kulki usmażyły się zarówno z wierzchu, jak i w środku. Smażyć je z obu stron, aż będą złotobrązowe i kruche. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.W misce ubić trzepaczką jogurt z cukrem i owocami. Tym sosem polać malpury ok. 10 minut przed podaniem.




Przypominam i zapraszam do konkursu..naprawdę warto.dziś dostałam maila od pewnej firmy i dodatkowo oprócz oferowanej przeze mnie książki będą inne nagrody od sponsora....ale o tym może jutro jak będę wiedziała dokładnie co i jak....napiszę dziś może tylko tyle, że będą 3 bardzo fajne zestawy nagród...

Komentarze

  1. mój tata robił coś podobnego kiedy byłam mała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe danie kuchni indyjskiej! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam wczoraj, bardzo fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne Ci wyszły! Cieszę sie bardzo, że i Tobie smakowały!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.