Przejdź do głównej zawartości
Twaróg w lodówce..termin ważności do spożycia - zostało tylko dwa dni..a chętnych do zjedzenia nie ma..poszperałam trochę i w książce Ciasta i desery znalazłam przepis z kuchni francuskiej- półfrancuskie poduszeczki..
- 25 dkg margaryny
- 20 dkg miękkiego , półtłustego twarogu
- 50 dkg mąki
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka wody
Margarynę utrzeć z twarogiem na gładką masę.Następnie dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto.Owinąć w folię, włożyć do lodówki na 12 godzin.Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.Radełkiem wykroić kwadraty.Posmarować je żółtkiem roztrzepanym z wodą.Piec 15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Przepis dodaję do akcji Ciasta świata i Nie wyrzucam jedzenia.
Bożenko widzę, że już pierwszy przepis do ciast świata masz :). Fajnie! Cieszę się niezmiernie :)
OdpowiedzUsuńŁadne takie poduszeczki, jeszcze mleko w wielkim kubku i byłabym przeszczęśliwa :)
fajne poduszeczki:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają twoje poduszeczki. I to doskonaly sposób na zuzycie sera :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam