Poduszeczki pófrancuskie


Twaróg w lodówce..termin ważności do spożycia - zostało tylko dwa dni..a chętnych do zjedzenia nie ma..poszperałam trochę i w książce Ciasta i desery znalazłam przepis z kuchni francuskiej- półfrancuskie poduszeczki.. 

  • 25 dkg margaryny
  • 20 dkg miękkiego , półtłustego twarogu
  • 50 dkg mąki
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  •  3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka wody
Margarynę utrzeć  z twarogiem na gładką masę.Następnie dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto.Owinąć w folię, włożyć do lodówki na 12 godzin.Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.Radełkiem wykroić kwadraty.Posmarować je żółtkiem roztrzepanym z wodą.Piec 15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Przepis dodaję do akcji Ciasta świata i Nie wyrzucam jedzenia. 



Komentarze

  1. Bożenko widzę, że już pierwszy przepis do ciast świata masz :). Fajnie! Cieszę się niezmiernie :)

    Ładne takie poduszeczki, jeszcze mleko w wielkim kubku i byłabym przeszczęśliwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają twoje poduszeczki. I to doskonaly sposób na zuzycie sera :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.