Solanki


Solanki zobaczyłam na blogu Muffingirl, a ona znalazła przepis u Tatter..ja swoje posypałam dodatkowo czarnuszką i sezamem.

  • 100g aktywnego białego zakwasu 100%
  • 900g mąki pszennej
  • 100g białej mąki żytniej
  • 15g świeżych drożdży
  • 15g soli
  • 2 duże żółtka
  • 300ml letniego mleka
  • 300ml letniej wody
  •  olej do smarowania
  • białko
posypka:
  • sól Maldon (u mnie zwykła sól )
  • kminek
  • czarnuszka , sezam

Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce, po czym zagnieść gładkie, nieco twardawe ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/4 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o grubości 1/2cm. Wypędzlować wierzchy placków olejem słonecznikowym, a następnie nożem do pizzy podzielić je na 8 części. Zwinąć jak rogaliki, zostawiając proste końce. Ułożyć na naoliwionych blachach i zostawić, przykryte, do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piec do 250C.
Gdy chlebki znacznie podrosły, posmarować je roztrzepanym białkiem i posypać solą, kminkiem, czarnuszką lub sezamem. Piec ok.20 minut. Wystudzić na kratce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.