Zapiekanka ala gołąbki - coś dla lubiących gołąbki..
- 1 główka kapusty
- 25 dkg mięsa mielonego
- 25 dkg ryżu
- 1 jajko
- 1 cebulka
- sol, pieprz
- kostka rosołowa
- koncentrat pomidorowy
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Nie musi być całkiem miękki, gdyż „dojdzie” podczas zapiekania. Cebulę siekamy i smażymy na maśle lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Na dnie rondla lub brytfanki układamy warstwę liści z kapusty, na to warstwę mięsa z ryżem, na to znów liście kapusty i tak do wyczerpania składników.Ostatnią warstwą mają być liście kapusty.Zalewamy całość wywarem z kostki i koncentratu pomidorowego. Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy 1,5-2 godziny.
Robię bardzo podobnie. Zdecydowanie szybsze w przygotowaniu niż gołąbki a smak ten sam :)
OdpowiedzUsuńIle powinno być wywaru ??
OdpowiedzUsuńWywar powinien prawie zakryć warstwy zapiekanki..w czasie pieczenia i tak wyparuje.
Usuń