Przepis na te racuchy znalazłam tutaj. Cytuję za autorką..a ja zrobiłam z połowy porcji..
Składniki na 4 osoby:
- 1/2 kg mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soli kuchennej
- 1 drobno posiekane jabłko
- mleko lub woda
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, jabłkiem i dodać mleka tyle, żeby powstała gęsta masa przypominająca krem (dużo gęstsza niż na naleśniki).Odstawić na 10 minut, a następnie wlewać łyżką na rozgrzany olej na patelni.Smażyć do uzyskania koloru złoto-brązowego i uważać, żeby się nie przypaliło (po około 1 minucie smażenia z jednej i drugiej strony).Wyrzucić na ręcznik papierowy. Podawać np. z marmoladą lub cukrem pudrem.
ogromna porcja, ale fajnie że wychodzą z takiego syzbkiego przepisiku:)
OdpowiedzUsuńDusia- tak ogromna porcja, tak było podane na blogu Notatki Kulinarne... ja prawdę mówiąc zrobiłam z połowy porcji..
OdpowiedzUsuńja również zrobiłam z połowy...baardzo szybki przepis a jaki smaczny w mig znikły wszystkie racuchy.Podałam je z dżemem z borówek niebo w gębie:)i smażyłam na teflonowej patelni i tez super wyszły!
UsuńLubię takie grubaśne placki! :)
OdpowiedzUsuńI dziękuję :)
Hej:) wlasnie upieklam :) czadowe!!! pyszne a takie proste:) dziekuje za przepis, Gosia:)
OdpowiedzUsuńnie wiem czy mozna bez jablka
OdpowiedzUsuńA ja zrobiłam z bialym serem :) PYCHA!!!!
OdpowiedzUsuńWlasnie je robie, szukalam takiego przepisu bo zaczelam robic i zorientowalan sie zr nie mam jablek ;) mysle ze bd ok
OdpowiedzUsuńzrobiłam wersję truskawkową: zamiast jabłek truskawki (ciasto oczywiście ściemniało), po usmażeniu truskawski pogniecione z cukrem i trochę cukru pudru dla dekoracji... nie miałam śmietany, pewnie by były jeszcze pyszniejsze :) niebo w buzi :)
OdpowiedzUsuń