Sernik z pianką cytrynową

Kolejny smaczny sernik z przepisów Dorotki. 

 Składniki na ciasto kruche:
  • 450 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 600 g półtłustego lub tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • pół opakowania proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (opakowanie na pół litra mleka)
  • 5 łyżek oleju (75 ml)
  • 50 g rodzynek, niekoniecznie
 Pianka cytrynowa:
  • 4 białka
  • kisiel cytrynowy bez cukru
  • 4 łyżki cukru
 Ponadto: 
  • 1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki (około 250 - 300 g).

Mąkę przesiać, wsypać proszek, kakao i wymieszać. Dodać masło, posiekać. Żółtka ubić z cukrem, dodać do mąki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią. Jedną część wstawić do lodówki na godzinę, a drugą zamrozić.

Żółtka utrzeć z cukrem. Dolewać po łyżce oleju, dalej ucierać. Do masy dodawać po łyżce zmielonego sera, ucierać. Wsypać budyń, rodzynki, wymieszać.

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać kisiel i dalej ubijać.

Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 25 x 35 cm. Na cieście rozsmarować powidła. Wyłożyć masę serową, wyrównać. Na ser wyłożyć piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce z grubymi oczkami zamrożone ciasto.

Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.