Składniki na ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 600 g półtłustego lub tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- pół opakowania proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (opakowanie na pół litra mleka)
- 5 łyżek oleju (75 ml)
- 50 g rodzynek, niekoniecznie
- 4 białka
- kisiel cytrynowy bez cukru
- 4 łyżki cukru
Ponadto:
- 1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki (około 250 - 300 g).
Mąkę przesiać, wsypać proszek, kakao i wymieszać. Dodać masło, posiekać. Żółtka ubić z cukrem, dodać do mąki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią. Jedną część wstawić do lodówki na godzinę, a drugą zamrozić.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dolewać po łyżce oleju, dalej ucierać. Do masy dodawać po łyżce zmielonego sera, ucierać. Wsypać budyń, rodzynki, wymieszać.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać kisiel i dalej ubijać.
Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 25 x 35 cm. Na cieście rozsmarować powidła. Wyłożyć masę serową, wyrównać. Na ser wyłożyć piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce z grubymi oczkami zamrożone ciasto.
ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńten serniczek to na pewno jest pycha:)
OdpowiedzUsuńWszystkie serniki są pyyyszne! A ten wygląda bombowo :)
OdpowiedzUsuńfajny sernik, pyszny musiał być
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo...a sernik jest pyszny i polecam ...
OdpowiedzUsuń