Sernik z jabłkami

Bardzo pyyyszny sernik..polecam..Przepis znaleziony na blogu Dorotki i cytuję za Dorotką, a zrobiony przez moją córkę.
Składniki na ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 125 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
  • 1 kg tłustego , białego sera
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 120 g margaryny
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka [ białka oddzielnie od żółtek]
  •  2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • około 30 g cukru waniliowego [ duże opakowanie]
Ponadto:
  • 800 g jabłek

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i siekać nożem, aż do połączenia. ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190-200 stopni przez 15-20 minut.Ser zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, utrzeć. Do masy wlewać śmietanę, ucierać. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po łyżce sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać.Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170-180 stopni przez około 45 min.Ciasto ostudzić, udekorować wg uznania.


Przepis dodaję do akcji Sezon na jabłka 2.

Komentarze

  1. Ja też już od jakiegoś czasu zapatruje się na ten jabłkowy sernik Dorotuś. Wasz również wygląda bardzo zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sernik robiłam już wielokrotnie.
    Mogę więc potwierdzić, że jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.