Składniki na ciasto:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 125 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg tłustego , białego sera
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 120 g margaryny
- 1,5 szkl. cukru pudru
- 4 jajka [ białka oddzielnie od żółtek]
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- około 30 g cukru waniliowego [ duże opakowanie]
- 800 g jabłek
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i siekać nożem, aż do połączenia. ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190-200 stopni przez 15-20 minut.Ser zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, utrzeć. Do masy wlewać śmietanę, ucierać. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po łyżce sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać.Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170-180 stopni przez około 45 min.Ciasto ostudzić, udekorować wg uznania.
Przepis dodaję do akcji Sezon na jabłka 2.
Ja też już od jakiegoś czasu zapatruje się na ten jabłkowy sernik Dorotuś. Wasz również wygląda bardzo zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuńTen sernik robiłam już wielokrotnie.
OdpowiedzUsuńMogę więc potwierdzić, że jest przepyszny:)