Tort z jabłkami i zaproszenie do Weekendowej Cukierni


Jakiś czas temu MałgosiaZ zaproponowała mi gospodarzenie Weekendowej Cukierni w miesiącu październiku i zgodziłam się..Od razu zaplanowałam sobie jakie to będzie ciasto, ale....moje plany legły w gruzach..całkiem o tym zapomniałam..Gdyby nie Gosia to nic by nie wyszło z mojego gospodarzenia...Z braku czasu na przygotowanie zaplanowanego ciasta [ dość pracochłonnego ale smacznego ] musiałam wymyślić coś innego..Przewertowałam swoje zapiski , książki itd i wpadł mi w oko torcik z jabłkami..Sezon jabłkowy w pełni, więc pomyślałam ,że może ten przepis będzie odpowiedni..Ciasto to robiłam pierwszy raz i trochę obawiałam się efektu końcowego...ale moje ciasto zniknęło w ciągu jednego popołudnia [ kawałek schowałam i miałam na drugi dzień do kawy]...Przepis pochodzi z kolekcji dodatków kulinarnych gazety Przyjaciółka.Zapraszam do wspólnego pieczenia...

  • 12 dkg miękkiej margaryny
  • 3/4 szkl.cukru pudru
  • 1 szkl.mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka


  • 10 dkg płatków migdałowych


  • 6 łyżeczek cukru
  • cynamon


  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
Z mąki, margaryny , cukru pudru , jajka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.Podzielić na połowę, każdą z osobna przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi, cukrem i cynamonem. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni.Jeden upieczony placek [ jeszcze gorący] podzielić na 12 części .Jabłka starkować na tarce o grubych oczkach, chwilę poddusić z niewielką ilością wody. dodać galaretkę i 2 łyżeczki cukru.Wymieszać i ostudzić.Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru , dodać śmietan -fix.Na upieczony i wystudzony placek wyłożyć masę z jabłek , na to śmietanę i przykryć kawałkami pokrojonego placka.
Przepis dodaję do akcji Sezon na jabłka 2.



Komentarze

  1. piękny torcik, taki równiutki. warstwa bitej śmietany szczególnie kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna taka jesień z jabłkowym tortem!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna, już się nie mogę doczekać, aż wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za gospodarzenie :-)) niebawem upiekę :-)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. slinka cieknie na takie ciacho, jest cudne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje.. te torcik robiłam pierwszy raz i naprawdę polecam ,,jest pyszny..

    OdpowiedzUsuń
  7. i ja zrobiłam z małymi zmianami:
    http://przykubkukawy.blox.pl/2011/10/Tort-z-jablkami-weekendowa-cukiernia-6.html

    Smaczny, choć bardziej smakowało wielbicielom bitej śmietany, a ja do nich nie należę...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.