Buraczki zasmażane



Wcześniej do buraczków nie dodawałam jabłka i śmietany , więc postanowiłam spróbować, oczywiście można zrobić ze śmietaną i bez śmietany...Przepis  znalazłam tutaj i cytuję za autorką..

  • 1 kg buraków równej wielkości
  • duże kwaskowe jabłko
  • cebula
  • łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • sól
  • cukier
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • śmietana
  • ocet winny lub jabłkowy
 Umyte i osuszone buraki wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do piekarnika*, pieczemy w temp. 180 st. wyjmujemy ciepłe, obieramy ze skórki, ucieramy na tarce z małymi otworami lub rozbijamy w malakserze na puree. Podobnie ucieramy jabłko** wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych.



Na rozgrzanym tłuszczu zasmażmy bardzo drobno posiekaną cebule, gdy się zeszkli dodajemy mąkę, razem zasmażmy, często mieszając, aż mąka nabierze złocistej barwy. Na zasmażkę wrzucamy jabłko i buraczki, przyprawiamy i kilka minut zasmażamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę w ilości według własnych upodobań smakowych.
*można również ugotować je w łupinkach
**ja zazwyczaj  ścieram je na tarce o dużych otworach.

Musiałam spróbować również  ze śmietaną ..

Komentarze

  1. Ciekawa wersja. Musze spróbować, bo bardzo lubie buraczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożenko, i jak Ci smakowały?

    OdpowiedzUsuń
  3. grazyna-spróbuj , bo warto..

    andzia-35- oj posmakowały nie tylko mi , ale i moim domownikom..wcześniej robiłam buraczki zasmażane, ale bez jabłek i śmietany..

    OdpowiedzUsuń
  4. To cieszę się, że i Wam zasmakowały:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.